• SDEN: hét landelijk erkende exameninstituut
 • SDEN: hét landelijk erkende exameninstituut

  De interesse in wijn, bier en gedistilleerde dranken neemt toe. De wijnconsumptie is de afgelopen 40 jaar bijna verviervoudigd, bier is hip en de wereld van gedistilleerde dranken is volop in beweging. De vraag naar gekwalificeerde professionals met gedegen drankenkennis stijgt hierdoor. Naast het volgen van een goede cursus of opleiding, biedt een erkend SDEN-diploma meer kans op een baan in de horeca of vakhandel. En biedt het een goede opstap naar een vervolgopleiding.

  Button eindtermen

Stichting Dranken Examens en Normering (SDEN)
p/a Postbus 262
2260 AG Leidschendam
T 070-2092540

info@sden.nl

 • Wijnexamens
 • Wijnexamens

  De wijnconsumptie is de afgelopen 40 jaar bijna verviervoudigd. Zo dronk men in 1975 jaarlijks ongeveer 6 liter wijn per hoofd van de bevolking. Inmiddels staat de teller op 22 liter per capita per jaar. Met deze groei is ook de interesse in wijn toegenomen. Dit uit zich in het omvangrijke aanbod van wijncursussen en -opleidingen. De opgedane kennis tijdens een wijncursus kan afgesloten worden met een landelijk erkend diploma. SDEN ontwikkelt wijnexamens op vijf verschillende niveaus. Van een instapniveau (SDEN-niveau 1) voor mensen die iets meer van wijn willen weten tot en met Magister Vini (SDEN-niveau 5) voor wijnkennis op het hoogste professionele niveau.

  Lees meer ...

 • Bierexamens
 • Bierexamens

  Bier drinken en zelf bierbrouwen, is hip. Lokale brouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond. Nederland telt op dit moment ruim 400 brouwerijen: variërend van startups en kleine brouwerijen tot grote internationale bierbedrijven. Dit levert een grote diversiteit aan bieren en bierstijlen op. Hierdoor neemt ook de belangstelling voor biercursussen toe. Niet voor niets is Nederland één van de grootste bierexporteurs ter wereld. SDEN ontwikkelt de bierexamens Biervignet en Bierbrevet. Tevens neemt SDEN deze examens af. Bieropleiders melden hun cursisten aan bij SDEN voor het afleggen van een examen.

  Lees meer ...

 • Gedistilleerdexamens
 • Gedistilleerdexamens

  Van gin tot whiskey, van cocktails tot sterke drank: de wereld van gedistilleerde dranken is volop in beweging en het aanbod is gevarieerder dan ooit. Om goed op de hoogte te blijven van de trends op het gebied van de diversiteit aan gedistilleerde dranken is de juiste cursus of opleiding essentieel, ook al is men bekend met sterke drank. SDEN ontwikkelt en neemt gedistilleerde examens af die de opleider voor de cursist kan aanvragen. SDEN-examens leiden tot landelijk erkende diploma’s. De verschillende niveaus staan hieronder kort beschreven. Eveneens komen de examenprocedures per niveau aan bod.

  Lees meer ...

Examens voor wijn, bier en gedistilleerd

Wijnexamens

Wijnexamens

De wijnconsumptie is de afgelopen 40 jaar verviervoudigd. Zo dronk men in 1975 ongeveer 6 liter wijn per hoofd van de bevolking, inmiddels is staat de teller op 22 liter per capita. Met deze groei is ook de interesse in het product wijn toegenomen. Dit uit zich in de vele cursussen die worden aangeboden. Het volgen van een cursus is natuurlijk het mooiste met als afsluiting een door de wijnbranche erkend diploma. De SDEN ontwikkelt wijnexamens op vijf verschillende niveau's. Van een instapniveau (niveau 1) tot en met Magister Vini (niveau 5).
Bierexamens

Bierexamens

Bier is hip, de lokale brouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond. Door de grotere interesse in verschillende bieren neemt ook de belangstelling voor biercursussen toe. Via de SDEN kunnen bieropleiders examens aanvragen en kunnen cursisten in het bezit komen van een officieel SDEN Bier diploma.
Gedistilleerd examens

Gedistilleerd examens

De wereld van gedistilleerde dranken is volop in beweging en het aanbod is gevarieerder dan ooit. Om up-to-date te blijven op het gebied van alcoholische dranken is de juiste cursus of opleiding belangrijk, ook al is men bekend met sterke drank. Als de cursus of opleiding afgerond wordt met een examen, is het van belang dat dit examen leidt tot een diploma dat erkend wordt door de branche.

 

SDEN Wijngaard Slider2

Stichting Dranken Examens en Normering (SDEN)
p/a Postbus 262
2260 AG Leidschendam
Telefoon: 070-2092540

info@sden.nl