• SDEN: hét landelijk erkende exameninstituut
  • SDEN: hét landelijk erkende exameninstituut

    De interesse in wijn, bier en gedistilleerde dranken neemt toe. De wijnconsumptie is de afgelopen 40 jaar bijna verviervoudigd, bier is hip en de wereld van gedistilleerde dranken is volop in beweging. De vraag naar gekwalificeerde professionals met gedegen drankenkennis stijgt hierdoor. Naast het volgen van een goede cursus of opleiding, biedt een erkend SDEN-diploma meer kans op een baan in de horeca of vakhandel. En biedt het een goede opstap naar een vervolgopleiding.

    Logo SDEN

Stichting Dranken Examens en Normering (SDEN)
p/a Postbus 262
2260 AG Leidschendam
T 070-2092540

info@sden.nl

  • Wijnexamens
  • Wijnexamens

    De wijnconsumptie is de afgelopen 40 jaar bijna verviervoudigd. Zo dronk men in 1975 jaarlijks ongeveer 6 liter wijn per hoofd van de bevolking. Inmiddels staat de teller op 22 liter per capita per jaar. Met deze groei is ook de interesse in wijn toegenomen. Dit uit zich in het omvangrijke aanbod van wijncursussen en -opleidingen. De opgedane kennis tijdens een wijncursus kan afgesloten worden met een landelijk erkend diploma. SDEN ontwikkelt wijnexamens op vijf verschillende niveaus. Van een instapniveau (SDEN-niveau 1) voor mensen die iets meer van wijn willen weten tot en met Magister Vini (SDEN-niveau 5) voor wijnkennis op het hoogste professionele niveau.

    Lees meer ...

  • Bierexamens
  • Bierexamens

    Bier drinken en zelf bierbrouwen, is hip. Lokale brouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond. Nederland telt op dit moment ruim 400 brouwerijen: variërend van startups en kleine brouwerijen tot grote internationale bierbedrijven. Dit levert een grote diversiteit aan bieren en bierstijlen op. Hierdoor neemt ook de belangstelling voor biercursussen toe. Niet voor niets is Nederland één van de grootste bierexporteurs ter wereld. SDEN ontwikkelt de bierexamens Biervignet en Bierbrevet. Tevens neemt SDEN deze examens af. Bieropleiders melden hun cursisten aan bij SDEN voor het afleggen van een examen.

    Lees meer ...

  • Gedistilleerdexamens
  • Gedistilleerdexamens

    Van gin tot whiskey, van cocktails tot sterke drank: de wereld van gedistilleerde dranken is volop in beweging en het aanbod is gevarieerder dan ooit. Om goed op de hoogte te blijven van de trends op het gebied van de diversiteit aan gedistilleerde dranken is de juiste cursus of opleiding essentieel, ook al is men bekend met sterke drank. SDEN ontwikkelt en neemt gedistilleerde examens af die de opleider voor de cursist kan aanvragen. SDEN-examens leiden tot landelijk erkende diploma’s. De verschillende niveaus staan hieronder kort beschreven. Eveneens komen de examenprocedures per niveau aan bod.

    Lees meer ...

Nieuw wijncursusmateriaal

Aan de Nederlandse wijnopleiders

Leidschendam, 5 november 2015

In de afgelopen periode bent u geïnformeerd over de aanpassing van de examenstructuur voor wijnopleidingen, van SWEN naar SDEN. Binnenkort ontvangt u meer informatie over het operationeel worden van de SDEN.

Tijdens bijeenkomsten en contacten met opleiders is meerdere malen opgemerkt dat met name voor de niveaus II en III vernieuwing en actualisering van het cursusmateriaal nodig is.

De Stichting Wijnonderwijs Nederland (SWON) wil op basis van de signalen uit het opleidingsveld nagaan of voor het tot stand brengen van nieuw en meer actueel cursusmateriaal voldoende draagvlak is en overweegt om het gehele traject van aanpassing en vernieuwing te faciliteren.

Alvorens hierover een besluit te kunnen nemen, is op hoofdlijnen meer input van opleiders gewenst.

Daarvoor treft u bijgaand een vragenformulier aan, dat wij graag voor 1 december 2015 retour ontvangen.

Het bestuur van de SWON zal daarna een besluit nemen en bij positieve uitkomst nog dit jaar het traject starten. Er wordt naar gestreefd om een en ander in het voorjaar van 2017 gereed te hebben.

Voor het aansturen van het gehele traject zal door de SWON een projectleider worden aangetrokken. Deze zal voor de inhoud van het tot stand te brengen nieuwe cursusmateriaal een beroep doen op deskundigheid en praktijkkennis onder de opleiders.

In ieder geval zal ook tussentijds teruggekoppeld worden naar het opleidingsveld en gevraagd worden naar uw mening.

Uiteraard zal het te ontwikkelen cursusmateriaal geheel gericht zijn op de nieuwe exameneisen van de SDEN. Dat is voor de SWON een belangrijke voorwaarde.

Uitgangspunt is ook dat het materiaal meer efficiënt en methodisch is aan te passen en daarmee tevens van niveau II en III is uit te breiden naar IV en V.

Tenslotte dient vermeld te worden dat een beoogde vernieuwing en actualisering van het cursusmateriaal bekostigd moet worden. Een eerste indicatie van deze kosten geeft de SWON vooralsnog voldoende inzicht om deze kosten mogelijk te kunnen financieren. Uiteraard valt of staat dit ook met de te verwachten afname van het nieuwe materiaal. Vanzelfsprekend zal de SWON bij de ontwikkeling kostenbewust te werk gaan.

SDEN Wijngaard Slider2

Stichting Dranken Examens en Normering (SDEN)
Saturnusstraat 60, unit 47
2516 AH  Den Haag
Telefoon: 070-2092540

info@sden.nl